Inhoud
In april 2020 start weer een basiscursus Insecten.
De cursus bestaat uit vier lesavonden en twee excursies/praktijkdagen. In dat korte bestek wordt een overzicht gegeven van die rijke, gevarieerde en bizarre wereld die de insecten bij elkaar vormen. Samen vormen zij ruim 90% van alle verscheidenheid aan dieren die op aarde voorkomen. Zij zijn in hoge mate bepalend voor het welzijn van die andere 10%, waaronder de mens, en een heel groot deel van de flora.
In deze cursus gaat het niet op de eerste plaats om kennis, maar vooral om het zien van die grote verscheidenheid aan insecten, die dagelijks om ons heen in de weer is en het belang van al die kleine,vaak onooglijke beestjes.
De vraag waarom ze zo belangrijk zijn voor de instandhouding van onze natuur en waarom het nu zo slecht met hen gaat, zal zeker aan de orde komen.
De twee excursies vormen een wezenlijk onderdeel van de cursus en zijn net zo belangrijk als de vier avonden, want als je er niet op gewezen wordt, zal je die fascinerende wereld die wel degelijk om ons heen aanwezig is, niet zien.
De cursus bestaat uit 4 lesavonden en 2 praktijkdagen en wordt gegeven
door Wim Klein, zelf een groot kenner van graafwespen, verbonden aan
Naturalis, het Natuurmuseum Brabant en andere organisaties.

Programma:
do 02 april Algemene entomologie (insecten, wat zijn het, wat doen ze, wat is hun functie, … )
do 23 april De grote insectenorden
do 14 mei Enkele specifieke groepen, zoals wespen en bijen, vliegen, kevers
za 16 mei Excursie/praktijk . Opmerking: eventueel op 9 mei.
do 04 juni Enkele specifieke groepen, zoals wespen en bijen, vliegen, kevers
za 06 juni Excursie/praktijkDe theorielessen zijn in het bezoekerscentrum Wolfslaar (Wolfslaardreef 95, Breda), in het duurzame leslokaal. De aanvang van deze theorieavonden is om 19h30 (tot rond 22 h).
De excursie/praktijkdag start om 10.30 uur. De plaatsen zullen nog later vastgesteld worden.

Kosten:
De prijs voor de cursus is € 30,- voor leden van een vereniging van Natuurplein de Baronie en is € 40,- voor niet-leden. Koffie en thee zijn inclusief.
Op de eerste lesavond worden enkele geschikte boeken over insecten aangegeven.

Aanmelding:
Het aantal deelnemers is maximaal 20 personen. De datum van aanmelding is bepalend voor de deelname.
Aanmelding bij secretariaat KNNV-Breda, e-mail: breda@knnv.nl of 076-5875353 of stuur een briefje naar Heusdenhoutseweg 48, 4817NC Breda. Graag naam, adres, telefoonnummer te vermelden. Gelieve in de onderwerpregel het woord ‘Insectencursus’ op te nemen.
Kort na de aanmelding ontvangt u bericht over de deelname