Deel 17: Mauritius

Aan mij is al heel dikwijls de vraag gesteld: Wat is nu de mooiste plek die je bezocht hebt, tijdens al die reizen die je gemaakt hebt? Een heel moeilijke vraag om te beantwoorden, als je zoals ik, al bijna 100 landen bezocht hebt. Na weer enige tijd hier over nagedacht te hebben, schiet me nu de volgende plek te binnen: het eiland Mauritius in de Indische Oceaan. Mauritius is een eiland en maakt deel uit van de eilandengroep Mascarenen. Tot de Mascarenen archipel behoren ook het eiland Réunion en Rodrigues. Het eiland ligt circa 855 km ten oosten van Madagaskar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt gerekend tot de Afrikaanse landen. Het paradijselijke Mauritius met zijn schitterende stranden, relaxte sfeer en weelderige binnenland heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de mooiste strandbestemmingen ter wereld. Wij kwamen echter niet voor het strand, maar voor de vogels.

Mauritius werd in 1598 ontdekt door Nederlandse schippers. Het tropische eiland was toen nog onbewoond. Ze gaven het eiland de naam Mauritius naar Prins Maurits, de broer van Willem van Oranje. Mauritius werd door de VOC gebruikt als doorvoerhaven vanuit Indië. Mauritius is vooral bekend om de dodo. De dodo, ook wel walgvogel genoemd, was een vogel die niet kon vliegen. Vogels die niet kunnen vliegen, noemen we meestal loopvogels. Toch was de dodo geen echte loopvogel, want oorspronkelijk hoorden ze bij de familie van de duifachtige en dat zijn vogels die wel vliegen. De dodo is eind 17e eeuw uitgestorven. Alle gegevens die we hebben zijn gebaseerd op 17e-eeuwse verslagen van Europeanen die het dier op Mauritius of in gevangenschap elders gezien hebben, op fossielen en op een handvol incomplete exemplaren die in museumcollecties bewaard gebleven zijn. Omdat de dodo niet kon vliegen, was het voor mensen die het eiland bezochten erg makkelijk om het dier te vangen en op te eten. Ook waren de beesten die wij meenamen, zoals ratten, varkens, katten en honden, niet goed voor de dodo. De eieren en jonkies van de dodo waren een makkelijke en lekkere prooi. Het totaal aantal dodo’s op het eiland werd hierdoor steeds kleiner. De dodo zelf at juist vooral zaden en vruchten. Dat weten we omdat hij een gekromde snavel had. Hiermee kon hij gemakkelijk eten van de grond pakken of een besjes van de struik pikken.

Dodo

Eind vorige eeuw heb ik dit eiland bezocht in gezelschap van Eric Wille. Tijdens deze reis heb ik ook de eilanden Réunion en Madagaskar bezocht. Met een tussenstop op de Seychellen (en noteren 4 endemen) vliegen we naar Mauritius.

Na aankomst op de luchthaven van Mauritius, (Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport), huren we een Volkswagen en rijden naar Bassin Blanc, onze eerste bestemming. Hier maken we een wandeling langs het kleine kratermeer en zien o.a. een Madagaskar wever en een Mauritiusbrilvogel. We overnachten in een chique Beach Resort Hotel.

De volgende ochtend maken we nogmaals een wandeling langs het kratermeer en noteren nog 2 endemen, enkele Mauritiusbrilvogels en een koppel Mauritius rupsvogels.

Mauritiusbrilvogel

Hierna rijden we naar Grand River Noire om een afspraak te maken met mensen van het Mauritius Wildlife Fund. Tijdens onze wandeling zien we een koppel Mauritius torenvalken, die hier nu beschermd worden, omdat ze bijna uitgestorven waren. Inmiddels zijn er weer meer dan 400 koppels op het eiland. Met Ruth, een medewerkster van het reservaat maken we een afspraak om de volgende dag met ons naar het Black River Gorges NP te rijden.

Witstaartkeerkringvogel

Op weg naar dit Nationaal Park zien we een 15-tal Witstaartkeerkringvogels en een klein aantal steltlopers, die ik ook op de Bleeke Heide kan zien. In het park zien we een 30-tal Mauritiusduiven en 2 Mauritiusparkieten, beide soorten die bijna uitgestorven waren.

Mauritiusduif

We overnachten in de buurt van de hoofdstad Port Louis en maken een afspraak mat kapitein Lindi Vencatassin om met zijn kleine boot de Bonanza enkele eilanden voor de kust van Mauritius te bezoeken. Het wordt een hachelijke tocht, want we hebben beiden het gevoel dat de boot in de branding elk moment kan kapseizen. Het loopt goed af en we zien op en rondom Round Island en Serpent Island Roodstaart- en Witstaartkeerkringvogels, die hier broeden en vele Noddies en kleine Noddies. Op zee zien we een Bulwers stormvogel. Herald stormvogels, Zwartvleugel stormvleugel en bonte sterns. Flink verbrand door de felle zon en bijna overboord geslagen arriveren we weer in de haven.

De volgende dag doen we nog een poging om de Mascarenen paradijsmonarch te vinden in de buurt van Goodlands, maar het is een te vergeefse poging. Gelukkig zien we de paradijsmonarch enkele dagen later op het Franse eiland Réunion. Tijdens ons bezoek aan beide eilanden zien we slechts  54 soorten!

© Jan Vermeulen